Logo test 2

Hur ska man göra när en muslimsk man/kvinna inte tar din hand då du hälsar?

.Ofta får jag denna fråga, som jag själv inte tycker är så komplicerad egentligen. Vad jag har förstått så kan den svenska kvinnan i vissa fall känna sig  förnedrad, nedvärderad eller mindre värd då den muslimska mannen inte besvarar hennes hälsning med handen. 

Jag kan förstå känslan men det är även så att om en om en man sträcker fram handen till en muslimsk kvinna kan även han få sin hälsning avvisad.

Vid något tillfälle var det en tunisisk muslimsk man som sträckte fram sin hand till en tunisisk muslimsk kvinna och inte heller han fick sin hälsning besvarad.

Anledningen till att en muslimsk man inte enligt vissa tolkningar får ta en muslimsk eller icke muslmsk kvinna i handen är att det kan uppstå en sexuell frestelse i att två handflator möts. I vissa fall kan kvinnan hälsa om hon har ett tygstycke i handen så att handflatorna inte möts.

Som ni ser på bilden ovan handlar det inte bara om att en man nobbar kvinnans hand utan även tvärtom så det ligger inget kvinnligt nedvärderande i gesten att inte hälsa. I vilka länder är det vanligt med denna kultur? I princip handlar det om länder där man har sharia lagarna som rättesnöre och då bl.a länderna på den arabiska halvön samt Iran.

En gång hade jag ett möte med en syrier och en saudi arab och tänkte inte mig för utan sträckte fram handen till de bägge för syriern var det inget problem och även mannen från Saudi Arabien höll god min och hälsade tillbaks. Några  veckor senare kom jag på att mannen från Saudi Arabien kanske egentligen inte velat hälsa så jag ringde honom och frågade. Han tackade mig och sa att han var mycket tacksam att jag tog upp frågan och om det var okey för mig ville han gärna att vi inte tog i hand nästa gång vi träffades.

Om du är på tjänsteresa eller semester i dessa länder så räkna med att den här situationen kan uppstå och ta det inte så allvarligt. Däremot kan det vara annorlunda om du arbetar i Sverige och kommer i kontakt med en muslimsk man/kvinna som inte vill hälsa med handen. Det är alltid bäst att ta upp frågeställningen och försöka få till stånd en öppen dialog och se vad man kan komma fram till.

Det är ju dock så att om personen ifråga ska bo, arbeta, leva och integrera sig i det svenska samhället så är det ju viktigt att han eller hon så småningom accepterar den nya kulturen och förstår varför det är viktigt för oss att man tar i handen.

Det handlar som så väldigt ofta om att kommunicera och våga ta upp frågeställningar på ett korrekt vis.

Senaste kommentarer

-

Kommentera gärna:

Arkiv

Länkar

Etiketter