Xena C ny

Rekrytering till IS (Daesh): En frågestund.

Ett flertal unga svenska män & kvinnor ´har under en period lämnat Sverige för att ansluta sig till islamistiska extremister ISIS i Irak och Syrien. Enligt uppgifter från Säpo handlar det om åtminstone ca 300 svenska ungdomar varav många från Göteborg. Nu när ISIS möter nederlag i Mellan Östern återvänder många av ungdomarna till Sverige. Samtidigt har en del IS anhänger funnits bland flyktingar som kommit till vårt land. Rädslan för fler attacker har ökat lavinartat speciellt efter attentatet som utfördes i Stockholm.

Många av oss förstår inte vad ISIS/Daesh egentligen är, varifrån de kommer hur de bara helt plötsligt var en stor rörelse, om det är en religiös företeelse eller hur de rekryterar och varför unga svenskar lockas av deras budskap. Frågan är bör vi vara rädda för att företeelsen sprider sig och att fler rekryteras och hur bör vi behandla återvändarna?

I denna föreläsninga är Det är DU som bestämmer innehållet 
Ni diskuterar fram frågeställningar i grupper som vi sedan tar upp till diskussion. Min princip om tillåtande diskussioner med högt i tak blir extra viktigt i detta sammanhang. Du får lov att prata och diskutera utan gränser samtidigt får du både svar, tankeställare och nya perspektiv av både mig och av de andra medverkande i föreläsningen. 

En halvdag i 4 steg

  1. Information om olika begrepp som jihadist, sunna & shia muslimer, salafist, islam, islamist, arab, sharialagar osv. Detta steg känns viktigt så att alla deltagare har samma utgångspunkt.
  2. Deltagarna delas upp i grupper där de diskuterar och bestämmer vilka frågor de vill ha svar på.
  3. Varje grupp ställer en fråga som tas upp till diskussion i hela gruppen. När alla grupper ställt sin fråga går vi vidare och ser om någon grupp har fler frågor som de vill diskutera.
  4. Avslutningsvis diskuterar vi hur du i ditt arbete skulle kunna förvalta dagens information för att förebygga våldsbejakande extremism bland svenska ungdomar i din omgivning.
Målgrupp
Alla som arbetar med integration av nyanlända, personal på skolor, polisen, socialtjänsten etc.