Logo test 2

Bok

Från förordet


Min värderingsresa 


Jag var i Stockholm och stod i kö för att köpa en tunnelbanebiljett, mannen i biljettluckan verkade komma från ett arabiskt land, vilket gjorde mig nyfiken. Vad kul tänkte jag och frågade varifrån han kom. Han tittade på mig frågande men verkade slappna av då han möttes av ett stort leende. Precis då han var på väg att svara hörde jag en kvinnlig aggressiv röst bakom mig fräsa “vad har du med det att göra? Jag vände mig förvånat om och där möttes jag av en arg svensk dam som fortsatte väsande “det frågar man inte”. Det enda jag chockat kunde få fram var “men det var ju bara av intresse”. När jag vände mig tillbaks till mannen sa jag ett par ord på tunisisk arabiska, mannen log, svarade artigt, gav mig en biljett och jag gick skakad därifrån. Detta hände då jag återvände till Sverige 2012 efter mer än 20 år i Tunisien. Sverige hade förändrats!


Inte visste jag då hur stora kontrasterna var mellan den arabiska, muslimska och svenska kulturen då jag 1990 flyttade till Tunisien. Inte heller visste jag att den svenska kulturen stack ut och var annorlunda och att våra och den arabiska, muslimska kulturens värderingar var kontraster.

Nu vet jag!

Inte bara för att jag kan utläsa det av Inglehartskartan (World Value Survey) här nedan, utan för att jag upplevt kontrasterna själv och vet hur ”konstiga” vi kan verka i varandras ögon.

Kontraster mellan svensk, arabisk,
afrikansk och muslimsk kultur

Kulturverktyget

Att kulturanpassa sitt ledarskap är nödvändigt för att minimera friktioner och framgångsrikt bygga mångkulturella team som ökar dynamiken i verksamheten. Med en väl fungerande mångkulturell strategi kan du öka effektiviteten, innovationen och prestandan med 35 %.

Med mina forskningsbaserade verktyg "Kulturverktyget" och "Ett Kulturanpassat Ledarskap" blir det lättare att arbeta fram en väl fungerande och dynamisk mångkulturell arbetsmiljö.
"Kulturverktygets" princip:

  • NOTERA vad som är problemet. Ställ frågor som: Vad är problemet? Varför är det ett problem? För vem är det ett problem? I vilka sammanhang är det ett problem? 
  • TOLKA dina värderingar, fördomar, åsikter och ledarskap. Använd gärna MOTIF dvs kulturella dimensioner av Geert Hofstede: M-hur vi ser på makt i olika kulturer, O-osäkerhetsundvikande, T-hur vi ser på tid, I- individualistiska vs kollektiva kulturer och F-femina vs maskulina kulturer. 
  • FÖRSTÅ din medarbetares värderingar genom att byta perspektiv och använda MOTIF. Jämför hur ni hamnar på MOTIF skalan. Förstå hur ni uppfattar varandra.
  • BEMÖT med väl genomtänkta företagsvärderingar, policy och HR strategi som utgångspunkt. Bygg en inkluderande miljö med mångkulturell dynamik och anpassa ditt ledarskap genom att hitta dina kollegor där de befinner sig och börja just där för att föra dem till en punkt där ni finner harmoni i olikheterna.