Logo test 2AFFÄRSIDÉ
Xena Consulting erbjuder föreläsningar, utbildningar, coaching och konsultuppdrag inom mångkulturell dynamik, interkulturell kompetens & mångkulturellt ledarskap med fokus på kollektiva och hierarkiska kulturer till den offentliga och privata sektorn.

VÄRDEGRUND
Perspektivbyte
Tillåtande diskussioner
Nyfikenhet
Utmaning av fördomar
Inkludering
Mångkulturell dynamik

VISION
Att skapa acceptans, förståelse, respekt och nyfikenhet för kulturella olikheter som ger mervärde.

Tillåtande respektfulla diskussioner med högt i tak om kulturkrockar utan konsekvenser för avvikande åsikter.

MÅLSÄTTNING
Att se kulturella olikheter som en framgångsfaktor genom att skapa högre förståelse för hur man går från kulturkrockar till mångkulturell dynamik.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

2000 startade Madeleine Eriksson ett konsultföretag i Tunisien, där hon bodde sedan 1991. Xena Consulting assisterade nordiska företag på den nordafrikanska marknaden och vice versa.

2004 återvände hon till Sverige, läste in en master i internationell marknadsföring samt startade Xena Consulting i Sverige.

2007 började hon "pendla" mellan Sverige och Tunisien men bestämde mig i början av år 2012, i samband med hur Tunisien utvecklades efter revolutionen, för att bosätta mig permanent i Sverige.

2014 Ändrade hon inriktning för Xena Consulting  och började fokusera på att föreläsa, utbilda och ge råd inom interkulturell kompetens, ledarskap och förhållningssätt i mötet med andra kulturer med speciellt fokus på den arabiska

2021 började hon samarbeta med BBi communication, Eva Malmström och Qingyin Liu. Samma år blev hon klar med sin faktabok om Interkulturell Kompetens i mötet mellan den svenska, arabiska och muslimska kulturen.

2023 utökades samarbetet med kulturexperten Augustine Tah, från den afrikanska kulturen. Samtidigt började Xena Consulting även vända sig till privata företag och har haft föreläsningar för bl.a Företagarna i Hässleholm och H&M.
 muslimska kulturen.

Våra kulturexperter

Madeleine Eriksson
Föreläsare, konsult & författare
Grundare av Xena Consulting
Arabisk & muslimsk kultur

Kulturexpert, Madeleine Eriksson, föreläsare, konsult, författare, arabisk och muslimsk kultur

Efter att ha bott i Tunisien i över 25 år har jag blivit "både och och varken eller", kanske man kan säga att jag blivit mångkulturell. Jag måste dock erkänna att denna integrations- och inkluderingsresa var inte alltid enkel, det var många tårar på vägen.
Min specialkompetens ligger i att kunna känna, förstå, ta in och anamma kulturella skillnader både privat och i arbetet. Ett, som jag ser det, ett måste och en rikedom i dagens mångkulturella värld och samhälle. 

Jag hade turen och möjligheten att ha få arbeta på höga positioner i Tunisien inom både den privata och offentliga sektorn med såväl svenska som tunisiska företag och myndigheter. Något som givit mig stor kunskap om kulturella skillnader om hur olika vi exempelvis uppfattar ledarskap, hur vi samarbetar, om hur vi hanterar konflikter, hur vi umgås mellan kollegor osv. Något jag idag har stor användning för på mina föreläsningar, utbildningar och som konsult.

Under min tid i Tunisien arbetade jag bl.a som universitetslärare inom mångkulturellt ledarskap, som styrelseledamot på den Tunisisk - Skandinaviska handelskammaren, som försäljningschef på den fransk/tuniska tidningen Jeune Afrique m.m. Under en tid var jag även anställd på de svenska företagen Alfa Laval och Ericsson och fick uppleva hur svårt det kan vara att styra en mångkulturell arbetsplats.

2012 återvände jag till Sverige dock med halva hjärtat kvar i Tunisien. Vilket innebar att jag inte kunde släppa den delen av mitt liv och den negativa utvecklingen i Tunisien & Arabvärlden efter revolutionen, så jag började blogga om Arabvärldens öde.

2013 fick jag ett uppdrag som interim VD. Samtidigt upptäckte jag att endast ett fåtal personer i Sverige har kunskap i de kulturella skillnaderna mellan svenska och arabiska värderingar. Få har dessutom inte den totala bilden klart för sig av vad som händer i den arabiska och/eller muslimska världen vad gäller politik, religion, islamism etc. 

Med detta som bakgrund beslutade jag mig för att start XENA CONSULTING och börja föreläsa, utbilda och arbeta som konsult inom interkulturell kompetens på mångkulturella arbetsplatser, i ledarskapet och i mötet med kunder.
am.

Augustine Tah

Föreläsare och konsult inom den
afrikanska kulturen
 och om
interkulturell konflikthantering

Kulturexpert, afrikanska kulturen, Mångkulturell konflikthantering,Kulturverktyget, interkulturell kompetens, interkulturell kommunikation, mångkulturella arbetsplatser, mångkulturell gruppdynamik, föreläsare, föreläsningar, inspirationsföreläsningar, kurser, utbildning. mångrelisiösa arbetsplatser, mångkulturella kundmöten, inkludering, inkluderande arbetsplatser

Augustin är född och uppvuxen i Cameroon. För 15 år sedan valde han att läsa in sin master inom internationella relationer i Danmark. 

Idag bor och arbetar i Danmarka där han bland annat startat Afrovision som fokuserar på internationell affärsutveckling, interkulturella förhandlingar och relationer mellan Afrika and Europa. Under tiden har han även gått vidare med PhD studier som fokuserar på demokrati, decentralisering och mänskliga rättigheter i splittrade samhällen med fokus på Cameroun.

Som person är han humanist, och en Pan-Africanist, som anser alla är skapade jämlika. Han är intresserad av tvärkulturell och tvärreligiös dialog där utmaningen är att respektera och utveckla varandras värderingar till dynamiska kulturmöten.

Qingyin är född och uppvuxen i Kina. Hon flyttade till Sverige 2017 för kärleken och är numera ensamstående mamma till två flickor.
 
Qingyin läste datateknik på universitet i Kina och har jobbat inom IT branschen sedan 2011.

Bland annat har hon arbetat som  IT ingenjör i Kina, bott och arbetat i UK (London) som expatriate. För tillfället arbetar hon som
IT Business Analyst på IKEA.
 
Hon började sin kulturresa från Kina som äkta kines och fortsatte till England och sedan till Sverige där hon nu har bott och jobbat i över 5 år. för varje år som går känner hon sig mer och mer svensk och mindre kinesisk. Hon har blivit både och och varken eller! 

Hon anser att det viktiga i ett kulturmöte är att att se och analysera sig själv och den egna kulturen innan man kan förstå andra.

Efter många år av kulturkrockar i Sverige  har hon lärt sig en hel del om likheter och olikheter mellan kinesisk och svensk kultur.Vår coach

Eva Malmström
Coaching, mentorskap 
facilitering och workshops

Eva är journalist i botten och har lång erfarenhet och utbildning som coach, mindfulness instruktör och mentor.

Eva älskar att träna andra att hitta sin potential och hennes styrka är kreativa processer och att vända på saker och ting för att hitta nya perspektiv. 

Eva har arbetat många år som ledare inom mediesektorn och har sysslat med allt från rekrytering, varumärkesutveckling, digital transformation och andra förändringsprocesser. 

Eva drivs av nyfikenhet och tror att respekt och öppenhet är viktiga ingredienser i möten och verkligheter mellan människor.

Eva erbjuder kompetens som:
coach
mentor
facilitator

workshopsledare

Vi samarbetar med

interkulturellt ledarskap, interkulturell kompetens, kulturell medvetenhet, mångkulturella arbetsplatser, arabisk och muslimsk kultur, kollektiva och hiearkiska kulturer, föreläsare, konsult, utbildare, interkulturell marknadsföring

Learning is everything

Genom att fånga in och sprida kunskap så att människor får rätt kompetens är Kompetenstjänst framtidsmål att utbilda världen till det bättre. Vi tror att när människor kan bära varandra och sig själva med rätt kunskap skapas värdefulla relationer som ger utrymme att växa både på individ- och gruppnivå.

Vår affärsidé
Med hjälp av våra kvalificerade och duktiga föreläsare, konsulter och coacher låser du upp kraften i kunskap och utökar din kompetens. Med över 12 års erfarenhet har vi bemött ett brett spektrum av kunder inom den offentliga sektorn, inklusive kommuner, regionala myndigheter, statliga myndigheter, förtroendevalda i kommuner, regionala myndigheter och välfärdsorganisationer.

Idag utökar vi stolt våra tjänster till att även omfatta privat anställda. I vårt samarbete med ett mångsidigt team av kända talare, konsulter och coacher erbjuder vi utbildningsprogram, föreläsningar och konsulttjänster som håller dig uppdaterad om de senaste trenderna, fördjupar dina kunskaper och utrustar dig med nya färdigheter.

Tänk dig att lära dig av experter som Bengt Kallenberg om ledarskapsutveckling och gruppdynamik, Pernilla Bjerkesjö om organisatoriskt ledarskap, Madeleine Eriksson om interkulturellt ledarskap och multikulturell gruppdynamik, Marie Forssel om effektiv kommunikation inom ledarskapsrådgivning och ledarskapsutbildning – för att bara nämna några!

Men det är inte allt! Vi fördjupar oss också i unika ämnen genom våra poddar. Dessa avsnitt ger dig en möjlighet att få värdefull kunskap och få en komprimerad version av våra träningspass.
Få det försprång du behöver för att trivas på dagens olika arbetsplatser. Välj Kompetenstjänst för dina interkulturella kompetens- och ledarutvec
klingsbehov.

Kulturverktyget, interkulturell kompetens, interkulturell kommunikation, mångkulturella arbetsplatser, mångkulturell gruppdynamik, föreläsare, föreläsningar, inspirationsföreläsningar, kurser, utbildning. mångrelisiösa arbetsplatser, mångkulturella kundmöten, inkludering, inkluderande arbetsplatser
Bridging the Cultural Gap

BBi Communication är inriktade på att göra det möjligt för individer, team och organisationer att bli framgångsrika i en internationell miljö.

Vi är stolta över vår mångåriga erfarenhet och framgång med att leverera tjänster av hög kvalitet.


Globala marknader skapar global konkurrens, och idag måste företag vara tillräckligt effektiva att både producera önskat resultat och samtidigt ge önskat resultat utan att slösa material tid eller energi. Det är där vi kommer in.


Vi erbjuder en mängd olika tjänster gällande språkträning, interkulturell kommunikation, interkulturellt ledarskap, översättningar, språktestning för urvalsprocess, EXPAT360 — helhetslösningen för företag och HR, och COOT for Healthcare.

Framförallt samarbetar vi med EXPAT360 som är en flexibel lösning som säkerställer bästa möjliga förberedelser, vistelse och återvändande för utlänningen och deras familj. Med Expat360 får HR och den utlandsstationerade verktygen och stödet under utlandets alla faser.

Som ett interkulturellt kommunikationsföretag erbjuder vi följande tjänster:
Utlandsanställda
språkutbildning 
interkulturella ledarskapsprogram 
interkulturell utbildning
översättningstjänster

 

Omdömen

"Det bästa med föreläsningen var att få ökad kunskap/ förståelse för och därmed bättre bemötande av personer från olika arabiska kulturer, graden av religiositet, tidigare och nuvarande kontext gör mig tryggare i situationen som behandlare och därmed mera trovärdig. Eva-Lotte Eliasson psykiatrisjuksköterska"

"Det var en av de bättre föreläsningarna jag varit på om arabisk kultur. Jag fick många aha upplevelser. Jag har träffat arabiska kvinnor sedan vi bildade förningen Sadaka för kvinnor i bostadsområdet Nacksta 1992. Nu förstår jag skillnaderna i tal och kultur. Toppen." Berit Carlsson, Forza Nacksta, Sundsvall.

"Bra med blandningen fakta, filmsnuttar från sociala medier och youTube, och föreläsarens egenupplevda reflektioner".   Sofia Otterström, arbetsterapeut, Arbetsförmedlingen

"En god inblick i vanligt förekommande situationer och konflikter som kan uppstå på mångkulturella arbetsplatser plus bra verktyg för att bättre förstå samt hantera dessa i organisationen."
Anders Åberg, koncernchef, AB Nordic Works Consulting

"Att det finns utrymme för åsikter, att det är inte fel eller rätt som gäller." Tommy Hultman, Konsumentjuridisk rådgivare, Västerås stad

"Det bästa var att Madeleine är jätte bra att kommunicera och hon har en mycket bred kunskap i ämnet." Manuel Garrido/Båstad Kommun

"Väldigt duktig, påläst och inspirerande föreläsare, utbildningen var större och mer omfattade än jag förväntade mig, väldigt bra ! "Ulf Ålander, Landstinget Väster Norrland

"Det här borde göras för Sveriges Riksdag" Arvika Näringslivscentrum

"Benade ut den arabiska världens många kulturer"  Mittmedia

Att vi fick verktyg om hur vi kan jobba vidare med olika kulturer vi möter.

Utbildningen visar på komplexiteten och bredden i den arabiska kulturen och avlivar effektivt den onyanserade och ensidiga bild som media projicerar.

Dynamiken i föreläsningen, Madeleines karisma och jävlar anamma, samt ett otroligt lärorikt innehåll. Ingen risk att "zooma ut" och nicka till i stolen.

Den var opartisk, samt slog hål på myter.

Hon hade forskningsbaserat sitt innehåll.

Bra fokus på alla oskrivna regler i kulturer. Bra fakta om islamsk religion och arabisk kultur.

Föreläsningen gav oss mer "kött" på benen hur vi ska bemöta den arabiska kulturen varje dag i vårt arbete på förskolan.

Det talades klarspråk utan "snygga omformuleringar" kring ett ämne som är känsligt. Det öppnade upp för diskussioner kring problem som blev lättare att formulera sig om.

Jag fick lära känna mig själv bättre: mina värderingar, förväntningar, reaktioner.

Jag tycker att hela dagen var mycket lärorik och jag skulle absolut rekommendera andra som arbetar med människor från olika kulturer, inte bara den arabiska kulturen, att gå på föreläsningen.

Engagerad och inspirerande föreläsare. Gav nya idéer på hur man konkret kan lösa problem som uppstår vid kulturkrockar.

Mycket intressant och på gränsen till provokativt emellanåt. Bra diskussioner. Viktigt ämne att diskutera trots att det är känsligt.

"Hej Madeleine,
Tack för en mycket inspirerande och bra föreläsning.Min personal har tackat mig i dag för den bästa föreläsningen på mycket länge"

"Föreläsaren visste verkligen vad hon pratade om och kunde ge bra svar på alla relevanta frågor".

"Madeleine var mycket insatt i ämnet. Hon bjöd både på sig själv och den svenska såväl som den arabiska kulturen, det fanns inget nedvärderande i någon, bara upplysande och informativt. Hon levererade det jag förväntade mig av föreläsningen nämligen kulturskillnader. Nu har jag massor med kunskap för att sätta mig ner med mina kolleger och arbeta fram metoder för att möta dessa elever."

"Jag vill rikta ett stort tack till Madeleine som bjöd så på sig själv och sina erfarenheter. Jag upplevde henne ärlig med ett härligt engagemang"

"Engagerad, medryckande och livfull."

"Fick ett annorlunda perspektiv än de tidigare
föreläsningarna jag gått på inom integration".

"Det bästa var föreläsarens förmåga att skapa ett öppet klimat".

"Kunnig föreläsare med många exempel från verkligheten - gav igenkänning och tankar till jobbet".

"Detta arrangemang skulle behövas MER, dvs inte bara inför människor som jobbar med människor utan även på andra typer av arbetsplatser och det skulle även behövas mer utav denna typ av utbildningar/arrangemang då förståelsen ute i samhället är knapp."

"Mycket bra och tänkvärd föreläsning. Ett ämne som man kan fördjupa sig i ytterligare."

"Fartfyllt och innehållsrikt"

"Innehållsrikt, användbart, mycket fint material, stort engagemang, egna erfarenheter i kombination med koppling till litteratur och forskning"

"Medryckande och intressant - väckte mycket tankar och reflektioner"

"Underbar föreläsare med mycket egen erfarenhet från det arabiska samhället och kulturen"

"Hoppas många fler får höra denna föreläsning! Bra för alla som möter personer från arabvärlden, alltså alla i Sverige. Ökad förståelse för olika kulturer."

 

Media arkiv

Power Points